Om Project Playground

Program och aktiviteter

Project Playground erbjuder barn och unga i utsatthet säkra och trygga platser där de genom kapacitetsstärkande, utbildande och utvecklande program samt psykosocialt stöd får utrymme att växa i sin personliga utveckling. Vi erbjuder stöd och uppmuntran i barnens och ungdomarnas utbildning och egna intressen genom en variation av aktiviteter, så att de får verktyg att själva skapa och leva det liv de vill. Med våra program skapar vi en plats där barn får vara barn, och där individuella mål uppmuntras.

Här är några av de aktiviteter och program vi erbjuder barn och unga i Sverige och i Sydafrika.

Vår verksamhet

Life Skills Klubben är ett förebyggande program, riktat till barn mellan 11-13 år och berör barn som varken går i skolans fritidsverksamhet eller är för unga för att besöka fritidsgårdarna. I detta program lägger vi stor vikt på livskunskaper, så att barnen och ungdomar kan stärka
sin förmåga att göra positiva och informerade livsval.

Detta genom aktiviteter som bygger karaktär, lär ut motståndskraft och ansvarsskyldighet.

Life Skills Klubben

För att stötta barnen och ungdomarna har vi även läxhjälp och coachning. Målet är att fördjupa barnen och ungdomarnas förståelse för språk, kultur och den stora mängd av information som de får från samhället och skolan. Samarbetet med coacher och inom gruppen uppmuntrar och stärker våra unga i deras eget lärande och hjälper dem i de sociala och akademiska prövningar de möter i skolan, och sociala sammanhang.

Läxhjälp/Stöd i lärande

Genom träning och aktiviteter som t.ex dans får barnen och ungdomarna möjlighet att känna ökad personlig tillfredsställelse och finna trygghet inom laget, sig själva och sin tillvaro. Lagsporterna främjar en viktig vi-känsla. Aktiviteterna uppmuntrar till kreativitet och självständighet som förser barn och unga med en förbättrad självkänsla och självförtroende.

Rörelse och träning

Våra fotbolls- och nätbollsprogram har inte som enda mål att skapa talangfulla spelare på planen, utan även utanför. Som en del av ett lag får barnen och ungdomarna lära sig att ta ansvar och under tiden lär de sig teknik och får motion. Men de får även möjlighet att bygga upp sin självkänsla - hur de vill vara och hur de uppfattas av andra då ett stort fokus ligger på livskunskap. Lagsport är också ett sätt att känna sammanhang och stärka relationer samt social förmåga. Genom coachning av lag där både kön och åldersgrupper blandas kan barnen och ungdomarna inspirera varandra, och äldre barn kan bli förebilder för yngre.

Inte bara bollsport

Inom vårt program Play on Wheels fokuserar vi på att stärka barn och unga vuxna med funktionsvariationer. Vi erbjuder aktiviteter såsom ridterapi och dansterapi, samt arbetsterapeutiska program som hjälper individen och dess familj att hantera fysiska och/eller intellektuella funktionsvariationer så att deras möjligheter att delta aktivt i samhället ökar. Målet är också att föra barnen och ungdomarna närmare närsamhället för att minimera stigmatisering och diskriminering genom att skapa medvetande kring funktionsvariationer.

Stöd för barn och unga vuxna med funktionsvariationer

Vår förskoleverksamhet är en trygg och kreativ plats för barn mellan 3-7 år att utvecklas och förberedas för skola och lärande i högre årskurser. Genom finmotorisk- samt grovmotorisk träning, kreativa övningar och utflykter skapas möjlighet för barnen att öva på sociala, praktiska och akademiska färdigheter med syftet att förbereda dem för skolåren. Allt med fokus på att barn ska få vara barn och ha roligt. Play Saves Lives!

Curious Minds

En värld där varje barn och ungdom växer upp med en tro på framtiden och möjligheten att påverka sitt eget liv i en positiv riktning.

Vi arbetar holistiskt med utbildande, utvecklande och stödjande program för att individuellt stärka varje barn och ungdom. Därmed bidrar vi till att skapa en hållbar framtid.

Vår Historia

År 2010 grundade H.K.H. Prinsessan Sofia och Frida Vesterberg Project Playground tillsammans. Idag bedrivs verksamheterna i Sverige och Sydafrika på licens i en ideell organisation; Project Playground Sverige, och en non-profit stiftelse i Sydafrika. Insamlings-stiftelsen Project Playground bildades 2019 och äger varumärke, stödmodell och har ett övergripande insamlings- och kommunikationsuppdrag.

Med arbete och engagemang från den ideella sektorn i ryggsäcken upplevde Sofia och Frida ett behov av att fokusera på individens utveckling i kombination med ett helhetsperspektiv kring barnet och dennes unika personliga behov, för att skapa en hållbar och långsiktig förändring både på individ- och systemnivå. De ville skapa en trygg plattform för barn och unga genom en meningsfull fritid där tillitsfulla vuxna motiverar barn och unga att tro på framtiden och möjligheten att påverka och styra sitt eget liv i en positiv riktning.

De såg även vikten av att bygga en hållbar struktur där kunskapsöverföring i samarbete med samhället och de lokala institutionerna som redan verkar i området blir en bidragande faktor i utvecklingen av verksamheternas arbetssätt. Även ett stort fokus lades på personalens utveckling då de hanterar stora utmaningar i barnens dagliga liv. Utifrån denna målbild skapades Project Playground. 

Project Playgrounds grundare: H.K.H. Prinsessan Sofia & Frida Vesterberg

Så här arbetar vi

Project Playground arbetar i socioekonomiskt utsatta områden där samhällets stödsystem inte räcker till, eller saknas. Många av våra barn kommer från trasiga och våldsamma hemmiljöer där de är offer för försummelse, olika typer av övergrepp, undernäring och brist på positiva förebilder. För många av de här barnen innebär det att de inte får det stöd och den stimulans de behöver för att kunna utvecklas såväl fysiskt och psykiskt som sina jämnåriga. För många barn som lever i utsatthet är fritiden den farligaste tiden på dygnet. På gatorna riskerar barn och ungdomar att utsättas för brottslighet, våld, sexuella övergrepp, gängkriminalitet, människohandel och missbruk. Det är därför Project Playground arbetar preventivt och långsiktigt med både barn/ungdomar och den situation som de befinner sig i för att skapa holistiska förändringar på individuell, samhällelig och systemnivå.

Project Playground anser att vägen framåt är att vara proaktiv snarare än reaktiv och vi fokuserar på individen i allt vi gör.  Vårt holistiska fokus medför att vi sätter in psykosociala insatser vid behov. Beslut och åtgärder bör baseras på förebyggande, långsiktigt arbete och motivation för att individen ska kunna skapa en positiv inställning till livet och människorna runt omkring dem. Project Playground skapar en säker, utvecklande plats för individer i de tidiga stadierna av deras liv, eftersom vi vet att det som händer tidigt, spelar roll en hel livstid.

Genom att använda stimulerande och utvecklande insatser och aktiviteter som verktyg för att ändra tankemönster, beteende och attityder tacklar vi fördomar, grupptryck och utanförskap. Vi ger barn och ungdomar en chans att utveckla självkänsla, ambition, självförtroende, ansvar och vi ger dem sammanhang och verktyg för att de ska kunna påverka sina liv i en positiv riktning. Genom läxhjälp och annat akademiskt stöd ökar vi framtidsutsikterna för vidare studier och arbetsmöjligheter för varje individ. Detta i sin tur ger positiva ringar på vattnet för hela samhället.

Läs mer om verksamheten i Sverige och om verksamheten i Sydafrika

Förändringsteori

Project Playgrounds

Project Playgrounds förändringsteori är en beskrivning av vilken önskad förändring som förväntas ske efter våra strukturerade aktiviteter och insatser. Vidare används den för att identifiera data som samlas in och analyseras i vårt utvärderingsarbete. Detta leder till de kort- och långsiktiga resultat som sätts upp av organisationen.

Se illustration för vår modell av förändringsteorin. 

Project Playgrounds arbete utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter, Barnkonventionen, som är ett rätts­ligt bindande inter­nationellt avtal som slår fast att barn är indi­vider med egna rättig­heter, inte för­äldrars eller andra vuxnas ägo­delar. Den inne­håller 54 artiklar som alla är lika viktiga, men det finns fyra grund­läggande prin­ciper som alltid ska be­aktas när det handlar om frågor som rör barn (unicef.se):

Barns rättigheter

2. Alla barn har samma rättigheter och lika värde.
3. Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.
6. Alla barn har rätt till liv och utveckling.
12. Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad.

Utöver dessa artiklar fokuserar Project Playground på nedan artiklar genom vår dagliga verksamhet;
23. Barn med funktionsnedsättning har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv samt hjälp att aktivt delta i samhället.
31. Barn har rätt till lek, vila och fritid.

Hållbara utvecklingsmål

Project Playground och FNs Globala Mål

Project Playground arbetar aktivt för att uppnå Agenda 2030 och dess globala mål för hållbar utveckling. Vi har därmed implementerat dess mål i vår dagliga verksamhet för ett mer jämlikt samhälle, och genom våra engagemang och samarbeten med andra partners bidrar vi till att bryta utanförskap, utsatthet och framtida fattigdom.

På detta sätt bidrar vi till god utbildning, god ekonomisk tillväxt, jämlikhet, fredliga samhällen och partnerskap
SDG 4, 5, 8, 10, 16 och 17.

Sinne, kropp och själ

Project Playground jobbar med övertygelsen att utveckling och framgång i ett samhälle är direkt kopplat till hur samhället ser på utvecklingen av barn och ungdomar. Project Playground inspireras av arbetet för förbättringar från lagstiftare och globala organisationer, och följer aktuell och relevant forskning inom barns och ungdomars utveckling. 

Project Playgrounds metod bygger på det grundläggande förhållningssättet att alltid se varje individ ur ett helhetsperspektiv och säkerställa att vård, utveckling och lärande tillgodoser barn och ungdomars behov så att de utvecklas i utefter sina enskilda yttre förhållanden. PPG arbetar i nära samarbete med föräldrar, skolor och andra lokala institutioner för möta de utmaningar barnen står inför och ge dem tillräckligt stöd. Om vår kunskap är otillräcklig samarbetar vi med externa organisationer som är experter inom sitt område.

Vi erbjuder en heltäckande lösning för barn och ungdomar genom organiserade aktiviteter och program. PPG anser att de grundläggande kraven för hälsosamma framsteg i livet är kärlek, trygghet, näring, uppmuntran, stimulering, en sund självbild, tillgång till förebilder och möjligheter.

Vår metod för kropp, sinne och själ är utvecklad och utformad för att främja självständiga individer som i sin vardag strävar efter att bidra ekonomiskt, demokratiskt och positivt till samhället i stort. Med en mängd olika verktyg stärker och utvecklar vi sinne, kropp och själ, se nedan.

mind-body-spirit-_1_.png